Krachttraining zonder sportschool, hoe pak je dat aan?

0
182

Sporten is gezond. Meer en meer onderzoeken tonen aan hoeveel beter de kwaliteit van je leven wordt van voldoende beweging. Je leeft langer en in betere gezondheid. Naast allerlei andere voordelen die het oplevert. Natuurlijk ben je al bezig met hardlopen voor je hart en longen. Dat neemt niet weg dat je ook moet zorgen dat je spieren, gewrichten en botten goed sterk blijven. Uit onderzoeken blijkt dat dit minstens zo belangrijk is. Maar als je nu geen toegang tot een sportschool hebt, hoe kan je dan toch zorgen dat je goed sport? Op deze plek vind je simpele tips voor krachttraining buiten de sportschool.

Gebruik je lichaamsgewicht

De gemakkelijkste manier om de spieren en gewrichten aan het werk te zetten, is door je lichaamsgewicht te gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld met klassieke oefeningen als push-ups, sit-ups, squats en pull-ups doen. Als je je er een beetje in verdiept, ontdek je bovendien dat er nog heel veel meer variaties mogelijk zijn. Op YouTube zijn hele gemeenschappen die oefeningen delen te vinden. Je kunt er misschien niet het figuur van een bodybuilding op steroïden van krijgen, maar dat zoek je ook niet. Jij wilt er gewoon goed en gezond uitzien. Daar zijn oefeningen met lichaamsgewicht al meer dan voldoende voor, mits je ze consequent uitvoert. Drie keer per week een routine van een halfuur kan al veel opleveren

Koop één gewicht

Het lijkt misschien alsof je alleen maar verder komt in een sportschool vol met ingewikkelde machines, waar je ondersteboven in moet liggen voor je oefening. Dit is echter allesbehalve waar. In werkelijkheid kan je al heel veel bereiken als je zelfs maar één gewicht in huis haalt. Denk aan één dumbbell of één kettlebell. Tegenwoordig kan je zelfs voor de zogenaamde fatbell gaan, een soort kruising tussen de voorgenoemde twee. Wanneer je daar je oefeningen mee doet, dan zal je ontdekken dat je lichaam met sprongen vooruitgaat. Dit kan gewoon in de achtertuin, op je balkon of in je woon- of slaapkamer. Let wel op dat je beide kanten van je lichaam evenveel aandacht geeft als je met één gewicht traint. Verder kan je gewoon precies hetzelfde schema volgen als je in de sportschool zou doen.

Wees creatief met objecten

Stel nu dat zelfs investeren in een gewicht er niet in zit. Wat moet je dan? Dan moet je gewoon objectief zijn met objecten in je huis. De liften met de bank is een voorbeeld. Laat je gezinsleden of huisgenoten erop zitten voor meer gewicht. Doe oefeningen voor je biceps met emmers gevuld met water. Je borstspieren kan je trainen met allerlei soorten items die je opduwt, alsof je aan je bankdrukken bent. Zo kan je eindeloos doorgaan. Eigenlijk alles wat je in huis of in de schuur hebt staan heeft de potentie om gebruikt te worden om krachttraining mee te doen. Voor je het weet ben je dus een stuk sterker. Pas wel op, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je het gevaarlijk maakt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here