Wanneer gebruik je ‘me’ of ‘mijn’?

0
496
balpen

Het verkeerd gebruik van ‘mijn’ en ‘me’ is steevast terug te vinden in de top 10 van spellingsfouten in de Nederlandse taal. Zo kom je het regelmatig tegen op social media. Bij veel mensen zorgt het voor behoorlijk veel ergernis. Wat is het verschil tussen ‘me’ en ‘mijn’?

Het verschil tussen een persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord

De Nederlandse taal kent een persoonlijk voornaamwoord en een bezittelijk voornaamwoord. Een persoonlijk voornaamwoord verwijst doorgaans naar levende wezens. Het kan in de plaats staan van een zelfstandig naamwoord. Een bezittelijk voornaamwoord is iets heel anders. Het geeft aan dat er een relatie is tussen een persoon, dier of instantie en een zelfstandig naamwoord. Oftewel: het geeft aan dat iets van iemand is. Denk bijvoorbeeld aan ‘jouw boek’ of ‘zijn auto’. Bij het foutief gebruik van ‘mijn’ en ‘me’ worden het bezittelijk en persoonlijk voornaamwoord door elkaar gehaald.

Wanneer ‘me’ en ‘mijn’?

Het onderscheid tussen het persoonlijk en bezittelijk voornaamwoord is relatief eenvoudig te maken. Gebruik het woordje ‘me’ wanneer je naar jezelf verwijst. Denk bijvoorbeeld aan ‘ik douche me elke dag’ of ‘wil je me dat boek even aangeven’.  Onthoud dat het woordje ‘me’ nooit bezittelijk is. ‘Ik bezoek me moeder elke dag’ of ‘Ik houd van me kind’ is dus fout.

Bezittelijk voornaamwoord

‘Mijn’ heeft altijd betrekking op iets dat bezittelijk is. Je kunt zowel ‘mijn’ als ‘m’n’ gebruiken. Het laatste woordje ziet er in de communicatie en schrijftaal iets vlotter uit. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zinnen:

– ‘Mijn vader heeft het al weken over dat concert’
– ‘M’n trainer vindt dat ik erg goed bezig ben’

Lees ook: Met deze handige ezelsbruggetjes maak je nooit meer spelfouten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here