Wat zijn memes?

0
331
memes

Op het wereldwijde web vind je tientallen grappige bewegende plaatjes.  Deze bewegende plaatjes worden ‘memes’ genoemd. Soms zijn ze erg herkenbaar! Het is dan ook erg leuk om ze te delen met vrienden op social media, om even flink te lachen.  Tegenwoordig kun je memes ook versturen via Whatsapp. Vaak maken ze een gesprek net even wat leuker. Wat zijn memes precies en waar komen ze eigenlijk vandaan?

Legendarische memes

Memes zijn vaak voorzien van een grappige tekst. Sommige zijn zelfs wereldberoemd geworden. Zoek op het internet maar eens naar ‘success baby’ en de ‘I regret nothing’ meme. Het kan gezegd worden dat memes inmiddels een cultureel fenomeen zijn geworden. Een goed gelukt plaatje wordt namelijk honderdduizenden keren op het internet gedeeld.

Ontstaan van memes

De meme lijkt een modern verschijnsel, maar is dat absoluut niet. Het werd al in 1976 voor het eerst gebruikt door de Britse auteur en bioloog Richard Dawkins. Natuurlijk had je in die tijd nog geen bewegende plaatjes op het internet. Wel gebruikte hij het woord ‘meme’ voor een verschijnsel die mensen met elkaar blijven delen. In feite zou je het kunnen vergelijken met een delende cel. Wanneer een meme constant gedeeld wordt gaat het ‘viral’.

Memes op het internet

Tegenwoordig zijn memes overal op het internet te vinden. Ze zijn onder onder te verdelen in diverse categorieën. Zo zijn memes met afbeeldingen en een grappige tekst erg populair. Maar je kunt ook denken aan broodjeaap verhalen, referenties naar de populaire cultuur, ongewilde beroemdheden en reclame memes.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here