Iedereen heeft wel eens een schilderij gezien. Mooie portretten of landschappen op een canvas geschilderd, vaak te bewonderen in musea of gewoon bij iemand thuis aan de muur. Misschien heb je zelf wel een keer proberen te schilderen, of gedroomd over een mooi schilderij maken. Misschien heb je zelfs wel ideeën wat je wil schilderen, maar weet je niet waar je moet beginnen. Hier zijn wat tips om het starten je schilderij wat makkelijker te maken.
Maak een indeling
Tijdens het schilderen is perspectief vaak belangrijk. Je wil niet dat je schilderij straks, zodra je begonnen bent, ineens erachter komt dat een deel van je ontwerp een stuk groter is ten opzichte van het andere deel. Om dit soort problemen te voorkomen is het vaak handig om je canvas, voordat je begint, met een potlood lichtjes in te delen in vakken. Vooral als je een afbeelding namaakt is dit een handige tip. Zo kun je ook op die afbeelding de vakjes tekenen, zodat je precies ziet wat in welk vak komt. Dit helpt met de volgende stap; een schets maken. De kleinere vakjes helpen je om alles beter ten opzichte van elkaar te blijven zien, zodat je minder snel een lijn te lang maakt, of een onderwerp te groot tekent.
Let op je kleurenpalet
Zodra je eenmaal begint met schilderen is het belangrijk dat je je kleurgebruik in de gaten houdt. Zo wil je je schilderij niet teveel dezelfde kleuren naast elkaar geven, omdat het dan misschien straks lastig is om onderdelen uit elkaar te houden. Kleine contrasten tussen de kleuren kunnen al een enorm verschil betekenen, waardoor de verschillende onderdelen niet te veel in elkaar overlopen.
Ook is het belangrijk dat je oplet waar je overheen moet kunnen schilderen. Met een lichte kleur over een donkere kleur verven is vaak lastiger dan andersom, omdat de donkere kleur vaak nog onder de lichte kleur te zien is. Daarom is het vaak verstandig om met de lichte kleuren te beginnen, en dan met een donkere kleur te eindigen. Natuurlijk moet je dan wel voorzichtig blijven geen ongewenste strepen over de andere kleuren te zetten, maar met de donkere kleur corrigeer je makkelijk de fouten die je met de lichte kleur hebt gemaakt.
Oefening baart kunst
Natuurlijk zal je eerste schilderij niet meteen je meesterwerk zijn. Je zult misschien fouten maken in je schets en die te laat opmerken, misschien zijn de kleuren die je bedacht had samen minder mooi dan je had gehoopt. Van deze fouten kun je dan weer leren en het opnieuw proberen. Door veel te oefenen begin je voor jezelf ook handigheid te ontwikkelen en ontdek je welke stijlen misschien beter bij je passen. Misschien is dat niet de stijl die je eerst wilde, maar toch leuker en mooier blijkt dan je in de eerste instantie had verwacht.
Heb je veel vrije tijd maar is schilderen toch niet jouw ding? Lees dan hier dit artikel over andere dingen die je met je vrije tijd kan doen.