We werken met zijn allen steeds meer thuis. Sinds de komst van het coronavirus werd het een noodzakelijk kwaad en de ene medewerker is er blijer mee dan de andere. Bij veel bedrijven blijkt het goed te werken, waardoor thuiswerken meer en meer de standaard wordt en voor veel mensen niet meer weg te denken zal zijn. En hoewel het natuurlijk erg persoonlijk is, heeft thuiswerken zowel voor- en nadelen. Wanneer je de nadelen tackelt en de voordelen omarmt, kan (deels) thuiswerken een ware zegen zijn.
Geen reistijd
Het meest ideale van thuiswerken is toch wel dat je geen reistijd hebt. Zeker als je wat verder van je werk vandaan woont of bent aangewezen op het openbaar vervoer zal dit je veel tijd besparen. En dat betekent dat je meer vrije tijd overhoudt. Tijd om te besteden aan je gezin, om te sporten of om die ene leuke hobby toch weer op te pakken. Bovendien is het vanwege het gebrek aan reistijd veel minder relevant wat de afstand is tussen je woonplaats en je werk. Je kunt dus gemakkelijker verhuizen naar een andere regio of solliciteren bij dat ene droombedrijf aan de andere kant van het land.
Geen dure kleding
Doordat je meer thuis bent en geen collega’s of klanten onder ogen hoeft te komen, maakt het ook een stuk minder uit hoe je erbij loopt. Je kunt dus veel makkelijker iets gemakkelijks of een simpele spijkerbroek aantrekken. Trek er lekker je slippers of pantoffels bij aan, er is immers niemand die het ziet.
Kosten thuis gaan omhoog
Een nadeel van thuiswerken is dat je thuis wat meer kosten zult hebben. Je drinkt thuis koffie en thee, gaat thuis naar het toilet en last but not least, de verwarming zal toch echt een stuk vaker aan moeten als je hele dagen thuis achter je bureau zit. Vooral dat laatste kun je toch echt wel gaan merken in de maandelijkse kosten. Zeker gezien de huidige energieprijzen. Er zijn overigens wel bedrijven die zorgen voor een compensatie in deze kosten.
Je bent meer op jezelf aangewezen
Voor sommige mensen is dit een zegen, voor anderen het grootste nadeel aan thuis werken: je bent veel meer alleen. Je mist dat praatje bij de koffie automaat en loopt niet even snel langs een collega om iets te vragen. Misschien vind je dit juist erg fijn en geniet je van de rust om je heen. Mensen die graag alleen zijn kunnen zich wellicht ook beter concentreren zonder anderen om zich heen. Maar het kan ook een probleem worden voor mensen die sociaal zijn aangelegd en graag anderen om zich heen hebben. Dan moet je sterk in je schoenen staan om je niet eenzaam te gaan voelen als je volledig thuis werkt.
Werk en privé lopen gemakkelijker in elkaar over
Als je veel thuis werkt, zullen werk- en privézaken gemakkelijker in elkaar overlopen. Je werkt wat langer door, je handelt buiten werktijd nog even die ene mail af, en je zet de wasmachine aan nu je toch thuis werkt. Wanneer de zaken teveel in elkaar overlopen is dit niet goed voor je werkdruk en ook niet voor je gezinsleven en relatie. Het is dan ook zaak om ervoor te zorgen dat werk en privé van elkaar gescheiden blijven.