Leven met artrose

0
258
artrose knie

Vaak wordt gedacht dat artrose niets meer inhoudt dan het slijten van je gewrichten en kraakbeen, maar dit is niet waar. Wanneer je gediagnosticeerd bent met artrose is er ook sprake van een ontsteking. Deze ontsteking zorgt voor de schade die is ontstaan. De pijnklachten die zo herkenbaar zijn bij artrose ontstaan door slijtage aan het kraakbeen, dat uiteindelijk leidt tot bot-op-bot contact. Er is geen kraakbeen meer aanwezig en door het bot-op-bot contact heb je vaak pijn. Dit in combinatie met de lokale ontsteking die is ontstaan zorgen voor pijn, zwelling en stijfheid.

Het grote verschil met reuma is dat artrose zich vrijwel altijd alleen uit in één gewricht, al is het wel mogelijk dat het zich uitbreidt naar meerdere gewrichten. Wanneer je artrose hebt in meer dan vijf gewrichten, is er sprake van polyartrose. Artrose begint vrijwel altijd in de heup of in de knie.

Bewegen bij artrose

Ook wanneer er sprake is van artrose, blijft het belangrijk dat je voldoende beweegt. Hierbij zal je eerste reactie waarschijnlijk zijn dat bewegen zoveel pijn doet, maar juist als je artrose hebt is het verstandig dit te blijven doen. Doe je dit niet, of te weinig, dan kan het hele proces zelfs versneld worden. Daarnaast zorgt het er natuurlijk ook voor dat je niet alleen in huis blijft zitten, maar juist onder de mensen blijft komen. Doet lopen pijn, dan is het wellicht een idee om wat meer te gaan fietsen.

Daarnaast is het ook een idee om een fysiotherapeut in te schakelen om te kijken of er oefeningen zijn die je kunnen helpen. Zo blijf je in beweging, maar heb je wel zo min mogelijk pijn. Dit helpt ook om het stijve gewricht in een betere conditie te kunnen brengen, wat er weer voor kan zorgen dat je minder pijn hebt. Ook zijn er online veel oefeningen te vinden die je zou kunnen doen. Houd er hierbij echter wel rekening mee dat deze niet speciaal op jou zijn afgestemd.

Let wel op: echt sporten kun je het beste helemaal niet meer doen wanneer je artrose hebt aan een gewricht dat daarmee wordt belast. De kans dat je dit gewricht dan overbelast is namelijk erg groot. Ook kan het zijn dat er ineens een onverwachte beweging moet worden gedaan, waardoor er extra schade aan het gewricht kan ontstaan. Hoewel bewegen zonder pijn waarschijnlijk niet helemaal mogelijk is, kunnen de verschillende oefeningen er wel voor zorgen dat je veel minder pijn hebt.

Gewrichten vervangen

Pas op het moment dat je echt niet meer kunt functioneren, ook niet na het opvolgen van de verschillende adviezen, kun je een afspraak maken bij een orthopeed voor het vervangen van het gewricht. Dit gebeurt altijd tijdens een operatie, en het gewricht wordt dan vervangen door een prothese. Wel is dit natuurlijk het allerlaatst redmiddel, want een operatie is geen kleine ingreep. Daarom is het ook belangrijk dat je altijd in overleg met de fysiotherapeut kijkt naar wat de mogelijkheden zijn om te blijven bewegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here