Wat is Litecoin?

0
371
litecoin

Litecoin is een populaire cryptocurrency die je op verschillende websites aan kunt schaffen. Litecoin werd in oktober 2011 vrijgegeven op Github door een voormalig medewerker van Google genaamd Charlie Lee. In tegenstelling tot de bedenker van Bitcoin, die het synoniem Satoshi Nakamoto gebruikt, gaat hij niet anoniem door het leven. Sterker nog, Charlie Lee is zeer actief op social media en actief betrokken bij de ontwikkeling van zijn munt. Wat is Litecoin precies en waarin onderscheidt het zich van andere cryptomunten?

Wat is Litecoin?

Litecoin is een gedecentraliseerde ‘peer-to-peer’ cryptocurrency. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. In feite betekent het dat er digitale transacties worden uitgevoerd zonder betrokkenheid van een derde partij, zoals een financiële instelling of een bank. Traditionele betalingssystemen maken gebruik van fysieke valuta, zoals de dollar. Litecoin is een digitale munt die de rekeneenheid Litecoin (LTC) gebruikt. In totaal kunnen er 81 miljoen Litecoins in omloop worden gebracht. Een van de interessante kenmerken van deze coin is dat het een ander algoritme heeft dan andere cryptocurrencies. Het gebruikt namelijk het zogeheten ‘scrypt-algoritme’ omdat dit de beveiliging van de coin versterkt. Daardoor is er sprake van een hoge frequentie van de blokgeneratie. Dit betekent dat het netwerk meer transacties in kortere tijd kan verwerken dan Bitcoin.

Verlaagde transactiekosten en snelle transactietijd

Helaas bracht het aparte algoritme van Litecoin in eerste instantie ook nadelen met zich mee. Zo waren de kosten voor een enkele transactie in eerste instantie vrij hoog. Voor een transactie moest 0.02 LTC worden betaald, wat veel hoger was dan de 0.0001 BTC transactiekosten. Gelukkig is de situatie inmiddels verbeterd. In 2013 kwam er een nieuwe versie van Litecoin op de cryptomarkt waarbij de transactiekosten 20 keer lager uitvielen. Op dit moment heeft deze digitale munt vrij lage transactiekosten en een hoge transactiesnelheid. Een gemiddelde transactie bij Litecoin neemt slechts 2.5 minuten in beslag, terwijl eigenaars van Bitcoins soms wel 10 minuten moeten wachten. Litecoin wil in de toekomst een breed geaccepteerd betaalmiddel worden. De lancering van Litepay leek een stap in de goede richting. Het project is op dit moment echter nog geen succes. Zal Litecoin de komende jaren een groter publiek weten te bereiken? De toekomst zal het leren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here