Sim only: wel of niet doen?

0
353
sim only cards

Nagenoeg iedere Nederlander is vandaag de dag wel in het bezig van een smartphone. Naast bellen kun je hier ook mee Whatsappen en internetten. Eigenlijk kun je nagenoeg alles met dit apparaat. De keerzijde hiervan is dat een smartphone betrekkelijk duur. Daarom nemen de meeste Nederlanders een abonnement bij hun smartphone. Vaak krijg je het toestel gratis wanneer je een abonnement neemt. Hierdoor betaal jij maandelijks dus een vooraf vastgesteld bedrag voor jouw smartphone. Je hoeft zodoende niet in één keer al het geld op te hoesten. Nadeel is dat de abonnementskosten tegenwoordig behoorlijk hoog liggen. Daarom zien we dat steeds meer mensen kiezen voor sim only. Betaal jij ook veel voor jouw huidige abonnement? Dan overweeg  je misschien ook wel om over te stappen op sim only. Veel mensen vragen zich echter af of dit wel of niet verstandig is. Wij vertellen je in onderstaande tekst of het een goede keuze is om voor sim only te gaan.

Je kiest zelf jouw bundel

Bij een smartphone met abonnement zit jij vaak vast aan een bepaalde bundel. Zo heb je maandelijks vaak een standaard aantal belminuten, sms’jes en MB’s. Kun jij je niet vinden in de bundel? Dan kun je deze vaak vergroten. Verkleinen is vaak niet mogelijk, of jij moet een deel van het toestel direct betalen. Bij sim only bepaal jij helemaal zelf hoe groot jouw bundel is. Bel of sms jij niet veel en maak je ook weinig gebruik van internet? Dan heeft het natuurlijk geen zin een grote bundel te nemen. Je betaalt in dat geval namelijk voor dingen die je niet eens gebruikt. Dit is natuurlijk zonde. Neem daarom nooit een te grote bundel. Kom je er later achter dat je toch te weinig minuten, sms’jes of MB’s hebt? Geen probleem, want je kunt een sim only abonnement vaak verhogen. Je kunt jouw gebruik dus makkelijk bijstellen, iets dat bij een mobiel abonnement een stuk lastiger is.

Opzeggen wanneer jij dat wilt

Een mobiel abonnement heeft vaak een standaard looptijd. Meestal is dit één of twee jaar. Vervolgens wordt het abonnement telkens stilzwijgend verlengd. Wil jij niet aan een contract vastzitten? Dan is sim only ongetwijfeld iets voor jou. Waarom? Omdat je bij veel sim only-abonnementen maandelijks op kunt zeggen. Ben jij niet tevreden over de diensten van de provider waarbij jij een sim only-abonnement hebt afgesloten? Geen probleem, want je kunt dan makkelijk overstappen naar een andere provider. Bij een mobiel abonnement moet je hiermee wachten tot het einde van de contractduur en dat kan bijzonder frustrerend zijn.

Minder snel internet

Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan sim only. Het eerste nadeel is dat de internetsnelheid vaak iets lager ligt. Hoe dit komt? Omdat sim only-aanbieders vaak wat kleinere spelers op de markt zijn. Zij maken doorgaans gebruik van dezelfde masten als de grote aanbieders, maar het internet is meestal wel wat trager. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Op plekken waar het bereik goed is, kun je met sim only namelijk ook relatief snel dingen opzoeken of berichten versturen. Buiten steden en dorpen is het bereik soms wat minder, zoals op het platteland.

Toestel moet simlockvrij zijn

Heb jij een simkaart met hierop een sim only-abonnement? Dan moet jouw telefoon wel simlockvrij  zijn. In een telefoon met simlock kan namelijk niet iedere simkaart. Deze toestellen zijn voorbehouden voor simkaarten van de grote aanbieders. Vroeger was dit nog regelmatig een probleem, maar vandaag de dag is het een stuk makkelijker om een simlockvrij toestel te vinden. Hoe dit komt? Omdat de meeste toestellen tegenwoordig geen simlock meer hebben. Je wordt dus een stuk minder beperkt in het uitzoeken van een toestel. Zo kun jij ook gewoon de nieuwste toestellen kopen en er een simkaart met sim only-abonnement in stoppen.

Wel of niet doen?

Je las een aantal voor- en nadelen van een sim only-abonnement. Hierdoor wordt het voor jou vast een stuk makkelijker om een keuze te maken. Als wij je mogen adviseren, zouden we het zeker doen. Er zitten namelijk meer voordelen dan nadelen aan sim only. Het mooiste is natuurlijk dat jij veel goedkoper uit bent. Al moeten we er wel bij zeggen dat het verschil in werkelijkheid niet eens zo heel groot is. Je betaalt maandelijks weliswaar minder, waardoor je de indruk krijgt goedkoper uit te zijn. Vergeet echter niet dat je het toestel los moet kopen. Hier moet je een flink bedrag voor neertellen. Een  sim only-abonnement zelf is dus goedkoper, maar onderaan de streep is het verschil vaak niet heel erg groot. Al ligt het er natuurlijk maar net aan welk toestel jij koopt. Een nieuwe smartphone kost los namelijk veel meer dan een ouder model. Is jouw abonnement afgelopen, maar werkt jouw toestel nog prima? Dan is sim only zeker lucratief. Je hoeft immers geen telefoon aan te schaffen en je betaalt maandelijks ook nog eens veel minder geld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here