Koken met resten om voedselverspilling tegen te gaan

0
226
Koken met resten om voedselverspilling tegen te gaan

Voedselverspilling kan echt niet meer met alle ophef over duurzaamheid en het klimaat. Ten eerste is het belangrijk om niet te veel te kopen. Ten tweede: gebruik wat je koopt ook echt. En last but not least: gooi zo min mogelijk weg. Daarnaast kun je creatief worden in het koken met wat er nog over is. Heb je nog oud brood over of restjes groenten? Mooi. Van je oude brood kun je bijvoorbeeld croutons maken en met de groenteresten een omelet of een heerlijk soepje. Tips om heerlijke gerechten te maken van eten dat over is.

Creatief met brood

Heb je nog oud brood liggen? Voer het niet aan de vogels, maar maak er bijvoorbeeld croutons van voor in de salade of bak er tosti’s van. In Engeland zijn ze dol op oud brood en maken ze er een broodpudding van: wij hebben een Nederlandse variant. Doe het brood in een ovenschaal, doe er suiker en kaneel over en een laagje appelmoes. Ga zo door tot het brood en de appelmoes op zijn. Tot slot doe je er klontjes boter op en bak je het gerecht in 40 minuten gaar op 180 graden in de oven.

Koken met resten groenten

Heb je groenten over? Van restjes komkommer maak je in no time een lekkere dip met yoghurt, olijfolie, zout, peper en knoflook. Tomaten kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een sausje. Heb je nog een halve bloemkool liggen, sperziebonen of prei? Daar kun je prima een soepje van maken met een bouillonblokje. Of roerbak de groenten met rijst of pasta als bijgerecht. Een omelet is altijd een succes en leent zich vrijwel voor alle groenten. Je kunt van overgebleven aardappelen bijvoorbeeld een Spaanse omelet (tortilla) maken met ui, eieren, en kaas.

Rijst en pasta in de herkansing

Heb je nog rijst en pasta over? Van rijst kun je makkelijk een overheerlijke roerbakgerecht als nasi maken. Wat groenten wokken, vlees of een vleesvervanger, nasikruiden erbij en je hebt een gerecht dat altijd nog gezonder is dan kant-en-klaar-producten in plastic uit de supermarkt. Ook pasta kun je roerbakken, met een beetje olijfolie, verse kruiden, knoflook en zout en peper. Of maak er een romige ovenschotel van met kaassaus. Van rijst en pasta kun je met een beetje fantasie zelfs smaakvolle toetjes maken. Kook de rijst bijvoorbeeld in kokosmelk en serveer het met kaneel, suiker en banaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here