Begin jij binnenkort aan een nieuwe studie? Dan is de kans aanwezig dat je hiervoor op kamers moet. Mogelijk bevindt de school waar jij de opleiding gaat volgen zich niet in de directe omgeving van jouw woonplaats. Elke dag op en neer reizen is in dat geval ook niet echt een pretje. Heb jij reeds een studentenkamer gevonden? Dan wordt het de hoogste tijd om deze in te gaan richten. Veel studenten worstelen echter met het inrichten van hun kamer. Dat is op zich niet gek natuurlijk, want de meeste studentenkamers zijn niet bepaald groot. Daarom is het zaak vooral creatief te zijn bij het inrichten van jouw kamer. Kom jij er maar niet uit? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou hieronder vijf handige tips voor het inrichten van jouw studentenkamer!
1. Kies voor een hoogslaper
Een bed neemt vaak een groot deel van de ruimte in een studentenkamer in beslag. Dit is zeker het geval wanneer jij een tweepersoonsbed hebt. Het zit er dik in dat er maar weinig ruimte over blijft als je zo’n bed in jouw studentenkamer plaatst. Staat dit je niet aan? Overweeg dan eens een hoogslaper aan te schaffen. Hierdoor blijft er namelijk veel meer ruimte over voor andere meubels. Waarom? Omdat er onder jouw hoogslaper ook nog ruimte is. Dit is bijvoorbeeld ideaal om een bureau of bank onder te plaatsen. Met behulp van een hoogslaper benut jij de ruimte in een kleine studentenkamer een stuk beter!
2. Combineer meubels
Het combineren van meubels klinkt misschien wat gek, maar het is ideaal voor het inrichten van een kleine studentenkamer. Zo kun je een tafel mogelijk verwerken in een kast. Wil jij de tafel gebruiken? Dan trek je deze uit de kast en zet je er een poot onder. Staat de tafel in de weg of wil je het idee creëren dat jouw studentenkamer groter oogt? Dan klap je de tafel gewoon weer in. Een andere mogelijkheid is het creëren van opbergruimte onder jouw bank of tafel. Dit is zeker handig wanneer het betreffende meubelstuk op hoge poten staat. Mogelijk kun je hier een aantal bakken onder schuiven waarin jij een deel van jouw spullen op kunt bergen.
3. Deel jouw studentenkamer op
De meeste studentenkamers bestaan uit slechts één ruimte. De woonkamer, keuken en badkamer worden vaak gedeeld met huisgenoten. Iedereen die bij jou over de vloer komt ziet zodoende direct wat er allemaal in jouw kamer staat. Vind je dit geen prettig idee? Overweeg dan om jouw kamer op te splitsen in verschillende delen. Dit klinkt misschien lastig, maar het is eigenlijk vrij makkelijk uit te voeren. Je hebt verschillende mogelijkheden om dit te doen. Plaats bijvoorbeeld een kast tegen de zijkant of het voeteneinde van jouw bed. Op deze manier lijkt het net alsof er een aparte slaapkamer aanwezig is. Het kan zijn dat jouw kamer hierdoor kleiner oogt, maar je hebt wel wat meer privacy en dat is natuurlijk ook wat waard.
4. Laat jouw kamer groter ogen
Een studentenkamer is vaak niet groter dan een paar vierkante meter. Meer ruimte is er weliswaar niet beschikbaar, maar jij kunt jouw kamer wel groter laten ogen. Hiertoe heb je verschillende mogelijkheden. Ga jij de muren van een likje verf voorzien? Kies dan vooral voor lichte kleuren. Plaats in dat geval ook lichte meubels een accessoires in jouw studentenkamer. Een studentenkamer met lichte kleuren oogt namelijk een stuk groter. Kies jij juist voor donkere meubels of verf? Dan oogt jouw studentenkamer alleen nog maar kleiner. Een andere handige tip die wij nog voor je hebben is het ophangen van spiegels. Een spiegel zorgt er namelijk ook voor dat een kleine studentenkamer groter oogt.
5. Koop niet alles nieuw
Studenten hebben het financieel gezien niet al te breed. Dit is zeker het geval wanneer zij ook nog de huur van een studentenkamer moeten betalen. De huur van dit soort kamers is namelijk niet mals, zeker niet in grote steden. Hierdoor is de kans groot dat er niet veel budget meer over is voor de inrichting van jouw kamer. Je kunt natuurlijk spullen van huis meenemen, maar het is de vraag of je dat moet willen. Het zit er namelijk dik in dat jij in de weekenden wel naar huis gaat. Je moet bepaalde dingen dus gewoon dubbel hebben. Gelukkig hoef jij lang niet alles nieuwe te kopen. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden om goedkoop aan de inrichting van jouw studentenkamer te komen. Doe bijvoorbeeld eens navraag bij vrienden en familie of ga langs bij de kringloop. Op deze manier sprokkel jij een groot deel van jouw inrichting goedkoop of mogelijk wel gratis bij elkaar!