Klein wonen is even leuk als groot wonen

0
277

Waar heb ik nog plaats over voor mijn kast? Hoe moet dat als ik een tekort aan ruimte heb? Dat zijn vragen die mensen met een klein huis misschien wel herkennen. Klein wonen: je kies er bewust voor, omdat je van gezelligheid of geld besparen houdt, of je hebt het niet zo breed. Het maakt niet uit waarom je klein woont, maar hoe je klein woont. Mensen die het niet slim aanpakken, komen al snel in de problemen. Spullen worden weggegooid of kamers worden verbouwd om ruimte te besparen. Maar vanaf nu is dat geen probleem, want in dit artikel worden verschillende tips en oplossingen aangeboden.

Maar waarom zou je bewust klein wonen?

Niet alleen bespaar je veel geld, je ontvangt ook nog heel wat anders. Je ontvangt de gezellige sfeer. Dat zorgt voor een prettig en comfortabel gevoel voor bezoekers. Je verliest geen tijd meer met het lange onderhoud van een groot huis. Er is namelijk simpelweg minder om schoon te maken. Kleiner wonen heeft niet alleen voor de bewoner voordelen, maar ook voor de wereld. Ja.. echt, het is namelijk beter voor het milieu. Bovendien heb je vaak minder spullen, waardoor je het snel overzichtelijk kunt houden. Je raakt ook minder geneigd om nieuwe meubels of decoratie te kopen, omdat daar simpelweg geen plaats voor is. Dat bespaart rommel en geld.

Kosten klein wonen

Met klein wonen bespaar je heel veel geld. Het huis zelf bevat vaak een lagere hypotheek of huur, maar ook op andere punten bespaar je een hoop geld. Je verbruikt minder energie, want je hoeft minder te verwarmen. Je onderhoudskosten dalen een stuk, aangezien je nu maar weinig hoeft te onderhouden. Wanneer je net in huis komt, hoef je minder muren te behangen en vloeren te leggen. Ook heb je meer interieur nodig in het huis, wat weer zorgt voor extra uitgaven. Dit alles gaat al snel om duizenden euro’s besparen.

Hoe lijkt mijn huis groter?

Je koos waarschijnlijk niet bewust voor een klein huis, en wilt het daarom toch zo groot mogelijk houden en laten lijken. Belangrijk is dat je lichte kleuren gebruikt. Ze reflecteren licht door je kamer, waardoor hij automatisch groter lijkt. Daarom is het ook handig om gordijnen zo vaak mogelijk open te houden. Je raam brengt namelijk het licht naar binnen, dat wat jij juist net nodig had met je kleine huis. Driemaal is scheepsrecht: voor de derde keer maken we gebruik van het licht, zet spiegels in je woning. Ook hier wordt het licht wederom gereflecteerd, wat weer een uitstraling van een groter huis als gevolg heeft.

Oplossingen tekort aan ruimte

In eerste instantie kun je kijken naar de inrichting. Het is wat uitvogelen, maar door de juiste opstelling te hebben, bespaar je veel ruimte. Daarnaast kunt je voor ruimte zorgen door hoge kasten aan te schaffen. Hierdoor berg je meer spullen op in een kleiner oppervlak. Aanschaffen die wolkenkrabbers! Ook kun je kijken naar verborgen opbergplekken zoals onder de trap of op zolder. Het is verrassend als je ziet hoeveel je kwijt kunt. En natuurlijk is het slim om je spullen goed te ordenen. Koop bijvoorbeeld mandjes of bakken om losse spullen bij elkaar te houden. Dit zorgt niet alleen voor ruimte maar ook voor een opgeruimd huis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here