Zo maak je mooie foto’s in alle omstandigheden

0
182

Toegegeven, de meeste (professionele) fotografen fotograferen ‘s morgens vroeg of ’s avonds laat. Je hebt op die momenten van de dag namelijk de beste lichtomstandigheden en een mooi natuurgebied of een stad met een zonsopkomst of zonsondergang op de achtergrond ziet er dan gewoon veel spectaculairder uit. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om op deze momenten te fotograferen. Daarom is het misschien juist wel leuk en extra uitdagend om toch mooie foto’s te maken op het moment van de dag met de ‘minst gunstige en moeilijkste omstandigheden’. In dit blog geef ik je een aantal tips om dan toch mooie foto’s te kunnen maken.

’s Morgens of ’s avonds fotograferen

’s Morgens of ’s avonds fotograferen brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. In de zomer moet je voor een zonsopkomst heel vroeg opstaan en tot laat wachten tot de zon weer ondergaat. In de winter komt de zon eerder op en gaat ook sneller onder, maar is het met een beetje pech heel koud. Prima als je het ervoor over hebt maar zo niet, dan ben je aangewezen op fotografie overdag, ook als je bijvoorbeeld op reis bent en niet in staat bent om op tijd voor de zonsopkomst of -ondergang op je bestemming te zijn.

Zo voorkom je overbelichte of te donkere foto’s

Overdag zijn de omstandigheden niet ideaal. Bij fel licht loop je het risico dat je foto’s overbelicht raken en bij bewolkt weer worden ze snel te donker. Wat je dan het beste kan doen is de lichtinstellingen van je camera aanpassen. Bij fel licht zet je het licht van de camera wat donkerder en bij bewolkt weer wat lichter. Zo voorkom je overbelichte of te donkere foto’s. Dit is in het begin misschien lastig maar als je hiermee experimenteert word je er vanzelf beter in. Zorg ervoor dat je je camera goed leert kennen, zodat je hem snel en gemakkelijk in kunt stellen.

Mooie foto’s maken op drukbezochte plekken

Een andere vervelende bijkomstigheid bij het fotograferen overdag is dat het op bepaalde plekken heel druk kan zijn. Mensen gaan net voor dat mooie gebouw staan dat je wilt fotograferen, of lopen dwars door het beeld heen op het moment dat jij de foto neemt. Hier heb je ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat natuurlijk minder last van. Je kunt wachten tot er niemand meer in je beeld staat of een stukje verderop gaan staan, zodat je de mensen wat kleiner op de foto krijgt en ze minder opvallend zijn. Soms is het ook mooi om wat hoger te gaan staan zodat je op het object van je foto neerkijkt.

Laat je niet tegenhouden door een overbelichte lucht of tegenlicht

Wat je in dit geval beter niet kunt doen is inzoomen of de camera zo ver omhooghouden, dat de onderkant van je foto net boven de hoofden van de mensen uitkomt. Je krijgt dan een scheve foto met een raar perspectief dat er niet mooi uitziet. Laat je ook niet tegenhouden door tegenlicht. Tegenlicht of een lens flare kunnen een heel mooi effect geven en je foto een extra dimensie geven. Een overbelichte lucht of andere oneffenheden op een foto kan je gelukkig heel gemakkelijk en mooi wegwerken en verbeteren met fotobewerkingsprogramma’s zoals Adobe Lightroom. Veel succes! Lees ook eens het volgende artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here