Hoe maak je een video op YouTube?

0
436
youtube video

Nadat je een account hebt aangemaakt en aangekleed is het tijd om aan de slag te gaan met een video. Je zult merken dat het aantal leden van je YouTube kanaal toeneemt wanneer je originele en boeiende video’s maakt. Daardoor maak je kans om deel te nemen aan het YouTube partnerprogramma. Dit betekent dat je geld verdient door het tonen van advertenties bij je video’s. Wees je er wel van bewust dat het maanden kan duren voordat je in aanmerking komt voor het YouTube partnerprogramma. Een YouTube kanaal moet namelijk minstens duizend abonnees hebben en in het afgelopen jaar vierduizend uur of meer zijn bekeken.

Beginnen op YouTube: durf te dromen

Als beginneling zul je eerst alles moeten leren over het maken van video’s. Het idee dat je ooit misschien wel honderden of duizenden abonnees hebt lijkt nog op een fantasie. Vergeet echter niet dat iedere succesvolle YouTuber ooit bij nul is begonnen. Zo begon de Zweedse Felix Arvid Ulf Kjellberg in 2010 met het becommentarieren van videospelletjes op YouTube in 2010. Hij deed dit als hobby, en omdat hij gestopt was met zijn studie. Felix gebruikt niet zijn eigen naam, maar het pseudoniem ‘PewDiePie’. Inmiddels is hij de meest succesvolle YouTuber van dit moment met meer dan zestig miljoen abonnees.

Succesvolle Nederlandse YouTubers

Veel mensen laten zich afschrikken door het idee dat het maken van een YouTube veel tijd en moeite kost. Het maken van een video is in principe niet heel lastig. Zo kun je met een eenvoudig videobewerkingsprogramma zoals Windows MovieMaker in enkele minuten al een video maken en delen. Wees bereid om je in te lezen wanneer je professionele video’s voor ogen hebt. Laat je niet tegenhouden door angsten en barrières. Maak je niet druk om hoe je er uit ziet en hoe je overkomt. Wees vooral enthousiast en praat gepassioneerd over het onderwerp van je video. De meeste YouTubers hebben simpelweg een camera gepakt en zijn begonnen. Wellicht dat dit lijstje van succesvolle Nederlandse YouTubers je inspireert:

  1. Kwebbelkop – Deze Engels sprekende Nederlander is de grootste YouTube gamer van ons land. Verdiende in 2016 een bedrag van 1.3 miljoen euro met zijn video’s.
  2. Jelly – Deze vlogger maakt in het Engels verschillende filmpjes over computerspellen. Verdient met zijn video’s ongeveer 1.1 miljoen euro per jaar.
  3. Enzo Knol – Heeft als bijnaam de ‘Nederlandse vlog koning’. Maakt veelal grappige filmpjes over het dagelijks leven. Inkomsten in 2016 lagen op ongeveer 600.000 euro.
  4. Nikkitutorials – Tips van make-up artieste en beautyvlogger Nikki de Jager over make-up en persoonlijke verzorging. Inkomsten lagen in 2016 op 250.000 euro.
  5. StukTV – Een groepje jongens maakt komische video’s die al jaren voor een recordaantal kijkers zorgen. De jongens sleepten er in 2016 ongeveer 160.000 euro mee binnen.
  6. Dylan Haegens – Populaire vlogger die die titel ‘Beste Comedy YouTuber’ in de wacht heeft gesleept. Verdiende met zijn filmpjes in 2016 rond de 160.000 euro.
  7. DagelijksHaaDee – Broertje van Enzo Knol, die met een paar vrienden gamet en regelmatig opdrachten (challenges) uitvoerd. Zijn jaarlijkse inkomsten met YouTube liggen op ongeveer 165.000 euro.
  8. Eswara – Haarlemse en Marokkaanse beautyvlogster praat haar filmpjes aan elkaar in het Arabisch. In 2016 werden haar filmpjes 144 miljoen keer bekeken. Daarmee verdiende ze 175.000 euro.
  9. MeisjeDjamila – Succesvolle YouTuber die regelmatig gekke testen uitvoert en allerlei uitdagingen uitgaat. Haar inkomsten zijn niet precies bekend.
  10. Beautygloss – Beautyvlogs doen het goed in Nederland. De filmpjes van Mascha Feoktistova worden jaarlijks meer dan dertig miljoen keer bekeken en in 2010 verdiende zij er ongeveer 110.000 euro mee.

Welk videobewerkingsprogramma kun je het beste gebruiken?

Bijzonder genoeg is YouTube bij uitstek de plek waar je informatie vindt over het maken van video’s. Zonder de juiste apparatuur en videobewerkingsprogramma’s kom je niet ver. Je kunt een professionele videocamera aanschaffen voor de beste kwaliteit. Tegenwoordig zijn er ook YouTubers die filmen met hun mobiele telefoon of webcam. Je hebt de keuze uit diverse videobewerkingsprogramma’s, die zowel gratis als betaald zijn. Windows Movie Maker is een goede optie voor beginnelingen omdat het geen geld kost en vrij eenvoudig te gebruiken is. Zo kun je er eenvoudig video’s mee aan elkaar monteren. Wel zijn de opties van Windows Moviemaker redelijk beperkt. Zo bevat het slechts twee sporen, namelijk een spoor met beeld met opgenomen geluid en een spoor voor de voice over of achtergrondgeluid.

Windows MovieMaker en YouTube

YouTube schiet gebruikers die een video willen maken te hulp met een eigen gratis videobewerkingsprogramma. Dit programma is echter alleen geschikt voor korte video’s met weinig extra’s. Je kunt namelijk alleen het begin en het einde van de video knippen en er eventueel een muziekje onder plaatsen. Desondanks is het videobewerkingsprogramma van YouTube een goede manier om te oefenen. Zo ontdek je hoe er een muziekje onder een video geplaatst moet worden. Kijk of het geluid past bij de beelden. Ben je tevreden? Ga dan verder met de rest van de video.

Adobe Pro6

Wellicht ben je een videomaker met meer ervaring. In dat geval bieden Windows Maker en het YouTube videobewerkingsprogramma misschien te weinig opties. Om een professionele video te maken zou je eventueel Adobe Pro 6 kunnen gebruiken. Dit programma is zeer uitgebreid en daardoor ideaal wanneer je ervaring hebt met videobewerken. Het programma bevat allerlei functionaliteiten, zoals de zogeheten ‘Warp Stabilizer’ om beelden te stabiliseren en een audio-tracksysteem die het bewerken van geluid gemakkelijker maakt dan ooit. Wie van plan is om professionele YouTube video’s te maken kan het beste een basiscursus Adobe Pro6 volgen. Op die manier raak je vertrouwd met dit veelzijdige programma en zien alle opties er een stuk gebruiksvriendelijker uit.

Niet alles hoeft meteen perfect te zijn

Onthoud dat niet alles meteen perfect hoef te zijn. Probeer eerst te starten met de video-apparatuur die je hebt. Wanneer je inkomsten genereert kun je altijd nog professionele apparatuur aanschaffen. Bij YouTube draait het meer om passie, emotie en enthousiasme dan video’s van topkwaliteit.

Tip: Maak je eerste YouTube video nooit te lang

Maak je eerste YouTube video nooit te lang. In principe is veertig tot zestig seconden meer dan genoeg. Het is beter om klein te beginnen en wat ervaring op te doen, zodat je routine opbouwt. Eventueel kun je op een later tijdstip langere video’s, zoals een introductiefilmpje, maken. Wees zowel in een korte als lange video duidelijk. Vermijd langdradige verhalen zonder veel poespas. YouTube kijkers en internetters over het algemeen staan niet bekend om hun lange concentratie. Wanneer een video of webpagina niet bevalt klikken ze binnen een paar seconden weg. Het is uiteraard niet de bedoeling dat kijkers door jouw saaie video naar de concurrent gaan. Bovendien verlies je daarmee potentiële abonnees en de kans om inkomsten te genereren. Maak dan ook meteen duidelijk waar jouw filmpje over gaat en wees to-the-point.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here