Sporten voor je mentale gezondheid

0
204

Wanneer je denkt aan sporten voor je gezondheid, dan denk je vooral aan je fysiek. Het is goed voor je figuur. Daarnaast bewijst de wetenschap dat voldoende bewegen op een gezonde manier allerlei ziekten kan helpen voorkomen of de klachten ervan kan verminderen. Waar je misschien wat minder snel aan denkt is de rol van sporten in je mentale gezondheid. Dat neemt niet weg dat die rol juist wel heel groot is. Het is zeker ook van waarde om te bekijken wat dit je kan bieden. Je kan hier veel voordeel van hebben.

Slecht in je vel

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen een bepaalde mentale klacht hebben. Die zijn er dan ook in allerlei vormen. Van een wat lusteloos gevoel tot een volledige depressie. Het probleem hiermee is dat het ook het ervaren van deze klachten eraan bijdraagt dat je nog minder gaat bewegen. Wie echter bekijkt naar de processen die in je lichaam op gang komen, ziet dat juist het bewegen goed kan helpen om de hinder van deze mentale klachten terug te dringen. Daarnaast biedt het ook andere positieve effecten. Tegenwoordig gaan veel mensen naar de psycholoog maar dat werkt natuurlijk ook niet mee op de zorgpremie. Hoe meer mensen er zorg nodig hebben, hoe hoger de premies. Dit werkt natuurlijk ook mee.

Tijd voor jezelf

Het is niet alleen het bewegen op zich wat van waarde kan zijn voor je mentale gezondheid. Het is ook belangrijk om af en toe even terug naar jezelf te kunnen keren. Dit betekent dat je even afstand neemt van de wereld en alles wat er in je leven speelt. Je legt de focus even op jezelf. Door te sporten, met name cardio, kan je zorgen dat je even met niets anders bezig kan zijn dan dat ene ding en je eigen gevoel daarbij. Zo zal je merken dat je hersens even tot rust komen en je beter kan ontspannen. Het fijne is ook dat je zelf bepaalt hoe je dit invult en hoe lang je dit doet.

Anders leren denken

Sporten is meer dan simpelweg de bewegingen herhalen. Je bent het lekkerst bezig in de sportschool of op de vereniging wanneer je aan doelen werkt. Dit vergt dus ook een hele andere manier van werken. Je bent bezig om je grenzen te verleggen. En als dat dan lukt, dan voel je je ook nog eens heel goed over jezelf. Dit helpt je om je zelfvertrouwen te herstellen of op te bouwen. Wanneer je dan ook nog eens ziet hoe je lichaam verandert door het bewegen, dan is dat helemaal aantrekkelijk.

De hormoonhuishouding

Tot slot is het ook belangrijk om de hormoonhuishouding te benoemen. Wanneer je mentale klachten hebt, dan is die vaak niet op orde. Uit onderzoeken blijkt dat het bewegen zorgt voor het vrijkomen van gezonde stoffen die positieve effecten op de geest hebben. Deze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze geven je een goed gevoel, ze helpen je minder pijn te voelen en helpen je om door te zetten. Je kan dit met alle verschillende soorten sporten ervaren. Wel is het zo dat het bij de ene sport sneller gaat dan de andere.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here