Lekker koken met de airfryer

0
186
Lekker koken met de airfryer

In steeds meer huishoudens doet de aifryer zijn intrede. Waren velen in het verleden nog sceptisch, nu zijn er toch steeds meer mensen die er de voordelen van inzien. Zeker omdat de kwaliteit van deze handige keukenhulp steeds beter wordt. Je kunt er zonder problemen een lekkere maaltijd in bereiden. Het grote voordeel is dat je geen vet gebruikt, waardoor e caloriearm kunt koken. Natuurlijk blijft de kroket nog altijd ongezonder dan gegrilde groenten, ook al komt die uit de airfryer.

Moderne airfryers voor extra kookgemak

Er zijn nu ook dubbele airfryers op de markt. Die hebben twee aparte manden die ook apart ingespeeld kunnen worden. Zo kun je in de ene mand frietjes bakken, die hebben een baktijd van zo’n 20 minuten op 200 graden. In de andere mand leg je bijvoorbeeld een biefstukje of een hamburger. Die is sneller klaar en bak je op een iets lagere temperatuur van zo’n 175 graden. De slimme airfryers hebben een functie die het mogelijk maakt om het apparaat in te schakelen waarna hij zelf de aparte manden verwarmt. Dus de frietjes worden gebakken en zodra die nog net zo lang moeten worden bereid als het vlees wordt de tweede pan ingeschakeld. Bij de ‘ping’ kun je dan je maaltijd uit de airfryer halen en meteen aan tafel.

Waarom smaakt eten uit de airfryer soms niet goed?

Sommige gebruikers zijn te enthousiast en doen te veel voedsel in een mand. Getriggerd door de plaatjes op de verpakking wordt bijvoorbeeld een mand helemaal vol gedaan met frietjes. Vervolgens klaagt de gebruiker dat die niet gaar zijn na de voorgeschreven baktijd. De truc is om de mandjes minder vol te doen. Ook moeten levensmiddelen in de airfryer ook aanzienlijk langer bakken dan bijvoorbeeld in een friteuse. De airfryer is een mini heteluchtoven. De baktijden moet je dus vergelijken met die voor de oven.

Verrassende combinaties uit de airfryer

Er zijn talloze groenten, vlees, vis, kip en aardappelproducten die je in de airfryer kunt bereiden. Je kunt er complete maaltijden in bereiden. Ook vleesvervangers kunnen prima in de airfryer worden klaargemaakt. Als je bang bent dat vlees te veel uitdroogt kun je een heel klein beetje olie toevoegen, maar meestal is dat niet nodig. Er zijn speciale airfryer kookboeken met recepten voor heerlijke maaltijden die niet onder doen voor een sterrenrestaurant.

Alles kan in de airfryer

Er zijn ook berechten die je in de airfryer kunt bereiden die je wellicht nier verwacht. Zo kun je er ook eieren in koken en bakken. Een gekookt eitje bereid je op 160 graden. De kooktijd is afhankelijk van of je een zacht of hardgekookt eitje wilt. Voor een zacht ei houd je 7 minuten aan, voor een hardgekookt ei 16 minuten. Een ei bakken kan ook. Doe het ei, geklutst of spiegelei, in een kleine bakvorm voor de oven en bak het ei op 190 graden gedurende 10 minuten. Vergeet niet om wat zout toe te voegen. Als je een ei in boter bakt zit daar al zout in, dat is bij de airfryer natuurlijk niet het geval. Je kunt ook kruiden door een geklutst ei roeren om het op smaak te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here