Is een raskat iets voor mij?

0
28
Is een raskat iets voor mij

Als je een kat wilt dan kun je kiezen uit twee opties. Je kunt naar een asiel gaan en daar een leuk en lief katje adopteren dat is afgestaan of gevonden. Een andere optie is een raskat, die je kunt kopen bij een fokker. Deze katten hebben een stamboom en worden als het goed is met zorg gefokt waarbij zo veel mogelijk wordt gelet op gezondheid. Een goede fokker kiest de dieren waarmee gefokt wordt met zorg uit en fokt verantwoord. Dat wil zeggen dat een poes slechts enkele nesten krijgt en dan wordt gesteriliseerd en dat een kater niet te veel poezen dekt zodat zijn genen zich niet als een olievlek verspreiden. Voor een raskat betaal je een aankoopprijs die, afhankelijk van het ras, ligt tussen circa 400 en 1200 euro. Het gaat dan om een kitten voor liefhebbers, als je fokplannen hebt betaal je vaak veel meer voor een kitten.

Bezoek de fokker altijd persoonlijk, koop geen kitten ‘op zicht’

Als je voor een raskat gaat, bezoek de fokker dan altijd zelf en bekijk het nestje. Let daarbij op of het bij de fokker schoon is, of de katten die er wonen voldoende ruimte krijgen (een kat hoort niet in een kooi) en of er voldoende schone kattenbakken staan. De kittens moeten er natuurlijk gezond uitzien. Geen vieze neusjes en oogjes, levendig en goed op gewicht. Kittens horen vanaf de leeftijd van een week of 6 vrij rond te lopen en niet in een kittenkooi te worden opgesloten. Als de kittens jonger zijn gebeurt dit soms wel, dit is bedoeld om de moederpoes en haar kroost genoeg rust te geven en past bij verantwoord fokken.

Verdiep je in een ras voordat je een kitten koopt

Net als bij honden is het zo dat kattenrassen hun eigen specifieke kenmerken hebben. Verdiep je dus eerst in het ras voordat je besluit een kitten aan te schaffen. Online is veel informatie te lezen over het karakter en de verzorging. Langharige katten zoals Perzen moeten zeer regelmatig worden geborsteld om te voorkomen dat de vacht gaat klitten en moet worden afgeschoren. Voor alle katten geldt dat ze genoeg leefruimte moeten krijgen. Je kunt een kat prima in huis houden, maar zorg dan wel dat het dier voldoende beweging krijgt. Als je kat niet genoeg aandacht krijgt is de kans dat hij zich gaat vervelen. Dit uit zich in ongewenst gedrag zoals slopen of zijn behoefte buiten de kattenbak doen. Overweeg je een kitten te nemen en werk je overdag? Neem er dan 2. Dit hoeven niet 2 (dure) raskatten te zijn, een maatje uit het asiel of van een kittenopvang kan ook prima als gezelschap dienen.

Ga naar de dierenarts als je kat niet in orde is

Niet alleen met een raskat, maar met elke kat ga je naar de dierenarts als hij niet in orde is. Een dagje  niet willen eten, een keer spugen of diarree gaat vaak vanzelf over. Maar als klachten langer duren of als de kat duidelijk niet lekker is dan is het noodzakelijk dat je een afspraak bij de dierenarts maakt. Wil je niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan, sluit dan een verzekering voor dierenartskosten voor je kat af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here