Je hebt er vast mensen over horen praten; een inboedelverzekering afsluiten. Het klinkt als een hele verantwoordelijkheid en een dure verzekering, maar dat valt eigenlijk wel mee. Het is handig om het te hebben wanneer je een huis koopt of huurt, maar ook zeker wanneer je bijvoorbeeld als student op kamers staat. Je zal wel denken; er staat niet voor een godsvermogen aan meubels in mijn kamer, maar als je op stel en sprong een nieuw bed moet aanschaffen of een nieuwe laptop, dan kom je daar waarschijnlijk wel op terug. In dit artikel krijg je te weten wat dat eigenlijk is, waar je op moet letten, wat de kosten zijn en hoe je het af kan sluiten.
Wat is het eigenlijk?
Een van de meest gestelde vragen is wat een inboedelverzekering eigenlijk is en waar de grenzen liggen. Dat het gaat over de meubels die jij in een woning hebt staan, dat begrijpen de meeste mensen wel. Waar je precies voor verzekerd bent, dat ligt aan de aanbieder waar je voor kiest. Meestal is dit voor brand, waterschade, blikseminslag, diefstal en zelfs vandalisme. Wanneer er dan onverhoopt iets gebeurt, kom jij niet voor hoge kosten te staan.
Belangrijk om te onthouden is dat de inboedelverzekering alleen geldt voor roerende zaken in het huis. Zo valt jouw bed of de televisie er wel onder, maar de ingebouwde vaatwasser dan weer niet. Dit hoort bij de opstalverzekering. Het is gebruikelijk om ook deze verzekering te hebben maar niet verplicht. Een inboedelverzekering is echter wel belangrijk om te hebben, ook dus wanneer je niet super veel waardevols bezit.
Waar moet ik op letten?
Bij het afsluiten van een inboedelverzekering moet je vooral letten op de dingen die je dan ook daadwerkelijk gaat verzekeren. Je moet je dus eigenlijk even verdiepen in wat er wel verzekerd wordt en wat de uitzonderingen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor sommige hele waardevolle goederen, zoals kunst, sieraden of antiek, moet je vaak wel een aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten. Let hier dan ook op.
Wat kost een inboedelverzekering?
De hoogte van de kosten van de inboedelverzekering ligt aan de grootte van het huis en tot welk bedrag je wil verzekeren. Nu valt dit eigenlijk meestal wel mee, voor een studentenkamer ben je vaak zo’n drie euro kwijt en voor een woonhuis blijf je meestal ook onder de tien euro hangen. Het grote voordeel hiervan is dat je dus verzekerd bent voor onverhoopte gebeurtenissen, maar het nadeel is dat je weer een vaste kostenpost hebt. Dit wordt door sommige mensen als vervelend ervaren, omdat je het liefst alle vaste lasten zo laag mogelijk wil houden.
Hoe sluit ik het af?
Hoe je een inboedelverzekering af moet sluiten? Dat is eigenlijk super makkelijk. Er zijn namelijk op internet een aantal websites te vinden die inboedelverzekeringen vergelijken en de beste match naar boven laten komen voor jou. Dan is het een kwestie van wat gegevens over het huis invullen en beslissen of je een eigen risico wil en tot welk bedrag jij verzekerd wil zijn. Hier wordt je goed in geholpen op de websites, maar mocht je daar zelf niet uit komen dan kan je meestal de verzekeraar opbellen en telefonisch een inboedelverzekering afsluiten.
Nu je toch bezig bent met het afsluiten van verzekeringen en abonnementen, kan je wellicht ook even kijken naar de energiekosten! In dit artikel krijg je een aantal tips.