De do’s en dont’s van vegan kleding

0
222
De do’s en dont’s van vegan kleding

De opmars van veganisme is niet te ontkennen. Veel jongeren die zich druk maken om het klimaat, willen niet meer meewerken aan de opwarming van de aarde en willen ook kleding die niet ten koste gaat van dierenwelzijn. Een nieuwe trend is bijvoorbeeld vegan leer en er zijn ook kledingmerken die zich hebben gespecialiseerd in ‘veganistische’ merken. Een mooi streven, maar vaak blijken er ook aan veganistische kleding nadelen te kleven die bij nader onderzoek wat minder goed uitpakken voor het milieu en welzijn. De do’s en dont’s van veganistische kleding op een rij.

Vegan leer

Een nieuwe trend is vegan leer. Dat klinkt goed, maar bij nadere bestudering blijkt deze kleding gemaakt van kunststoffen gebaseerd op olie. En olieproductie is niet bepaald milieuvriendelijk aangezien het oceanen vervuilt. Daarnaast blijken bepaalde kunststoffen ook niet goed voor de gezondheid. Als de kleding PET of PVC bevat, dan zitten er ook giftige weekmakers in die volgens experts gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk aan diabetes en onvruchtbaarheid. Dat komt doordat de weekmakers een zelfde soort uitwerking hebben als het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het is wel veilig als het nepleer is gemaakt van hennep of een andere natuurlijke vezel.

Wel vegan en milieuvriendelijk

Als kleding is gemaakt van tencel of lycocel is het wel milieuvriendelijk en veganistisch. Deze vezel wordt gewonnen uit de stam van eucalyptusbomen en via een ingewikkeld proces bewerkt tot garen. Tencel heeft het Europese ecolabel gekregen en kun je dus zonder schuldgevoel dragen. Ook cupro staat als vegan te boek. Dit is een vezel die wordt gewonnen door katoencellulose te bewerken met zout en staat te boek als een alternatief voor zijde. Alleen stoffen die zijn gemaakt van plantaardige vezels, zoals hennep, bamboe en katoen, zijn volledig veganistisch.

PETA-approved label

Veganistische kleding hoort absoluut niet van dierlijke producten te zijn gemaakt. Denk aan leer, wol en bont, alhoewel diervriendelijke wol wel weer kan. Dat is wol van dieren die wel goed worden behandeld en waarbij dus geen mistanden komen kijken. Om er zeker van te zijn dat je kleding geen dierenleed heeft veroorzaakt, kun je kijken naar het PETA-approved label. Dit etiket wordt enkel en alleen gegeven aan merken die zeker diervriendelijk zijn. Zo weet je dus zeker dat je goed veganistisch bezig bent. Als je het niet zeker weet kun je hier kijken of het merk het PETA-label heeft.

Tweedehands kleding kopen

Het is ook milieu- en diervriendelijk om eens wat vaker tweedehands of vintage kleding te kopen. Het wemelt van de kringloopwinkels in Nederland waar vaak prima kleding hangt die nog jaren mee kan. Misschien zijn de spullen deels van dierlijke materialen, maar het is weer milieuvriendelijk om spullen een tweede leven te geven. Bovendien is het leuk om een van de vele winkels en markten te bezoeken. Als je bent uitgekeken op je garderobe, kun je ook eens een kijkje nemen op United Wardrobe of Attic Empire. Dit zijn als het ware nationale en internationale kledingmarktplaatsen waarop je kunt kopen en verkopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here