Heb je weleens kritisch naar jouw energierekening gekeken? Waarschijnlijk niet. Er zijn namelijk maar weinig Nederlanders die hun energieverbruik bekijken. Aan de hand van het verbruik kun je zien waaraan de meeste energie verloren gaat. Hierdoor kun je mogelijk energie besparen en dat is goed voor het klimaat. Je kunt echter ook geld besparen door kritisch naar jouw energierekening te kijken. Waarom? Omdat je bij een andere energieleverancier mogelijk aanzienlijk minder betaalt.
Wil je overstappen naar een andere leverancier? Dan moet je nooit lukraak een nieuw contract afsluiten. Nee, je moet namelijk een weloverwogen keuze maken. Ben je nog nier eerder overgestapt naar een andere energieleverancier? Dan heb je mogelijk geen idee waar je op moet letten. Daarom geven we je hieronder een aantal handige tips.
1. Leg leveranciers langs de meetlat
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan ontdek je snel genoeg dat er talloze mogelijkheden zijn. Het aantal energiebedrijven is door de jaren heen namelijk explosief gegroeid. Dit maakt het er niet makkelijker op om een geschikte leverancier te vinden. Neem echter geen overhaaste beslissing. Nee, wij raden je aan om de verschillende energieleveranciers langs de meetlat te leggen. Het vergelijken van energieleveranciers kan je namelijk een flinke besparing opleveren.
2. Kijk niet te veel naar de prijs
Indien je overstapt naar een andere leverancier, wil je natuurlijk wel minder gaan betalen. Daarom let je bij energie vergelijken waarschijnlijk alleen maar op de prijs. Dit is logisch, maar verstandig is het allerminst. Een goedkope prijs ziet er natuurlijk leuk uit, maar mogelijk zit er een addertje onder het gras. Misschien geldt de prijs bijvoorbeeld alleen maar voor het eerste half jaar en ga je daarna fors meer betalen. Kijk dus ook goed naar de inhoud van een contract voordat je er jouw handtekening onder zet.
3. Vergeet niet dat het gaat om de totaalprijs
Veel energieleveranciers stellen van alles in het werk om nieuwe klanten te lokken. Zo worden er soms cadeautjes weggegeven, maar vaak worden mensen gelokt met behulp van stuntprijzen. Vaak werkt een energieleverancier met een actieperiode. Na deze periode ga je aanzienlijk meer betalen voor de energie. Veel mensen laten zich misleiden door de lage maandprijzen die een energieleverancier aanbiedt.
Focus je echter niet te veel op de prijs per maand. Dit is namelijk alleen de prijs voor de energie zelf. Naast de energiekosten krijg je echter ook nog te maken met transport van energie, btw, vastrecht en energiebelasting. Er kunnen dus flink wat kosten bij komen, waardoor je mogelijk nog flink moet betalen voor de energie. Kijk daarom altijd naar het totaalbedrag, dus inclusief alle bijkomende kosten. Zodoende kom je na het overstappen niet voor verrassingen te staan.
4. Biedt een leverancier groene stroom aan?
Staat duurzaamheid bij jou hoog in het vaandel? Dan wil je natuurlijk groene stroom afnemen. Veel aanbieders leveren echter nog grijze stroom. Dit kan voor jou een reden zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. Bij overstappen energie moet je er dan natuurlijk ook goed op letten dat het om groene stroom gaat. Veel energieleveranciers zeggen dat zij groene stroom leveren, maar in de praktijk blijkt dit lang niet altijd zo te zijn. Ga er dus ook nooit klakkeloos vanuit dat dit het geval is. Nee, achterhaal hoe de stroom opgewekt wordt voordat je een contract afsluit. Je moet dan weliswaar wat meer tijd steken in een vergelijking, maar je weet uiteindelijk wel zeker dat je groene stroom afneemt.