Tips om vuurwerkangst bij je huisdier te verminderen

0
274
vuurwerk

De meeste mensen kijken ieder jaar weer uit naar de jaarwisseling. Dan wordt het oude jaar namelijk feestelijk uitgegaan en luiden we een nieuw jaar in. Dit gaat vaak gepaard met champagne, oliebollen en vuurwerk. Met name het vuurwerk zorgt nogal eens voor problemen. Niet alleen wordt hiermee vaak schade aangericht, ook huisdieren zijn er lang niet allemaal dol op. Sommige huisdieren kunnen ontzettend tekeer gaan wanneer zij het geknal horen. Anderen worden bang en slaan in het ergste geval zelfs op de vlucht. Heeft jouw huisdier ook vuurwerkangst? Dan vind je het vast en zeker lastig om het beestje alleen te laten tijdens de jaarwisseling. Gelukkig kun je het nodige doen om de vuurwerkangst bij jouw huisdier te verminderen. Wij geven je hier een aantal handige tips.

1. Maak je huisdier moe

Heb jij thuis een kat? Dan is het wat lastig om dit beestje moe te maken. Een kat moet hier namelijk zelf voor zorgen. Indien jij een hond hebt die bang is voor vuurwerk, kun je wel wat met deze tip. Neem jou hond ’s middags op oudejaarsdag mee voor een stevige wandeling. Op deze manier is het beestje ’s avonds behoorlijk uitgeput. Hierdoor is de kans aanwezig dat jouw hond door het lawaai heen slaapt. Laat jij jouw hond oudejaarsdag in de buurt uit? Zorg dan dat hij wel aangelijnd is. Overdag zijn er namelijk ook al knallen te horen. Indien jouw hond schrikt kan hij op de vlucht slaan. Het geniet dan ook de voorkeur om jouw hond wat verder weg uit te laten, bijvoorbeeld in een bos. Hier kan hij zich bovendien echt goed uitleven, wat hem natuurlijk alleen nog maar meer moe maakt.

2. Zorg voor een prettige omgeving

Een hond of kat voelt zich vaak veilig in jouw woning. Zorg er daarom voor dat er tijdens de jaarwisseling ook een prettige sfeer heerst in huis. Creëer bijvoorbeeld een lekker plekje waar jouw huisdier kan liggen. Zorg er daarnaast voor dat de overlast van het vuurwerk beperkt blijft. Hoe je dat doet? Allereerst door de gordijnen dicht te doen. Hierdoor ziet jouw huisdier het vuurwerk in ieder geval niet langer de lucht ingaan. Ten tweede raden wij je aan om de televisie of de radio aan te zetten. Zet het geluid vooral wat harder. De kans is dan namelijk aanwezig dat het geluid van radio of tv het geknal van het vuurwerk overstemt.

3. Speel vuurwerkgeluiden af

Wist je dat je jouw huisdier voor kunt bereiden op de jaarwisseling? Je kunt de knallen namelijk nabootsen. Uiteraard doelen we hier niet op het zelf afsteken van vuurwerk. Nee, speel bijvoorbeeld eens wat vuurwerkgeluiden af op jouw televisie of computer. Zet het geluid wat harder, zodat jouw huisdier het goed kan horen. In het begin zal het beestje ongetwijfeld flink tekeer gaan. Herhaal jij deze methode in de aanloop naar de jaarwisseling regelmatig? Dan is de kans aanwezig dat jouw huisdier telkens minder heftig reageert. Mogelijk is het beestje hierdoor zelfs volledig van de vuurwerkangst af. In dat geval kun jij tijdens de jaarwisseling natuurlijk rustig je gang gaan!

4. Gebruik medicatie

Er zijn vandaag de dag verschillende middelen op de markt waar huisdieren kalm van worden. Dergelijke middelen kunnen natuurlijk heel goed helpen rond oud en nieuw. Dien jij jouw huisdier medicatie toe tegen de vuurwerkangst? Zorg er dan wel voor dat je weet wat je jouw beestje geeft. Lang niet alle medicatie is namelijk ook goed voor jouw huisdier. Koop dus nooit medicatie zonder dat je weet wat het precies is. Verkeerde medicijnen kunnen namelijk grote gevolgen hebben voor jouw huisdier. Heb jij het juiste middel gevonden en geef jij dit voor de jaarwisseling aan jouw huisdier? Dan is de kans groot dat het beestje door alle vuurwerkgeluiden heen slaapt.

5. Trek naar een veilige omgeving

Lukt het jou jaar in jaar uit maar niet om jouw huisdier van vuurwerkangst af te helpen? Dan zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige hoofdbrekens. Ben jij het beu dat het dier constant tekeer gaat als er vuurwerk wordt afgestoken? Dan is het bezoeken van een vuurwerkvrij vakantiepark waarschijnlijk jouw laatste strohalm. Op dergelijke parken mag geen vuurwerk afgestoken worden. Er is vast en zeker wel wat vuurwerk uit de omgeving te horen, maar dit is een stuk minder dan wanneer jij tijdens de jaarwisseling thuis verblijft met jouw huisdier. Het is alleen wel de vraag of jij dit zelf ook gezellig vindt. Je kunt immers niet even bij iemand over de vloer om hem of haar het beste voor het nieuwe jaar te wensen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here