Krijg je een auto van de zaak? Hier moet je op letten

0
7741
woman in black blazer sitting on drivers seat
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Een auto van de zaak, dat klinkt voor veel mensen als een enorme luxe. Het kan inderdaad een prima manier zijn om te kunnen rijden, maar gratis is het natuurlijk niet. Daarom is het goed om te weten waar je allemaal op moet letten. Van bijtelling tot zakelijke autoverzekering, we zetten het allemaal voor je op een rij.

Verzekering en pechhulp

Dat zijn gelukkig twee dingen waar je je bij het leasen van een auto niet druk over hoeft te maken. Meestal zit dat namelijk gewoon bij de leaseprijs in. Of je nu de autoverzekering zakelijk of privé nodig hebt, met een leasecontract heb je dat in ieder geval alvast geregeld. Dat geldt ook voor de pechhulp, de meeste leasemaatschappijen bieden dat standaard aan als onderdeel van het totale pakket.

Bijtelling

De bijtelling is wel iets waar je even goed naar moet kijken. Een auto van de zaak wordt namelijk gezien als een vorm van inkomen. Als je privé met je auto rijdt, heeft deze namelijk een bepaalde waarde. Over dat inkomen en die waarde moet je als belasting de bijtelling betalen. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de auto van de zaak, moet je bijtelling betalen.

Die bijtelling is een percentage van de waarde van de auto. Hoeveel dat percentage is, hangt weer af van het type auto. Zo betaal je over een elektrische auto minder bijtelling dan over een auto die op diesel rijdt. Zorgt dat je dit vooraf dus goed uitrekent, zodat je weet hoeveel je zelf nog moet betalen voor de autoritten die je privé rijdt.

Verkeersboetes bij een auto van de zaak

Rij je een keer te hard? Of vergeet je te betalen voor een parkeerplaats? Als je pech hebt kun je dan een flinke boete krijgen. Je zou zeggen dat degene die achter het stuur zit verantwoordelijk is voor het betalen van die boete. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Het is bijvoorbeeld weleens gebeurd dat een rechter zo’n boete toewees aan de werkgever, in plaats van de werknemer die te hard reed. Daarom worden er tegenwoordig afspraken over gemaakt, die je samen met je werkgever vastlegt in een overeenkomst. Kijk daar dus ook goed naar voordat je voor een auto van de zaak tekent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here