Hoe herken je schimmels in huis?

0
141
schimmel in huis

Schimmels in huis zijn vervelend, onhygiënisch en kunnen ook nog een schadelijk zijn voor de gezondheid. Schimmels moet je dus verwijderen, maar hoe herken je ze? En wat zou je eventueel kunnen doen om te voorkomen dat je last hebt van schimmelvorming? In dit artikel geven wij meer informatie hierover en ook handige tips en trucs.

Hoe zien schimmels eruit?

Schimmels zijn gelukkig en vrij eenvoudig met het blote oog te zien. De sporen die ze afscheiden echter niet! En juist die sporen zijn gevaarlijk voor de gezondheid, omdat je deze kunt inademen. Maar door het verwijderen van schimmels voorkomen je ook dat er schimmelsporen in de lucht terechtkomen. Dus dat probleem is simpel te tackelen. Wij geven een overzicht van hoe je schimmels kunt herkennen.

  1. Zwarte spikkels op plafonds, muren en badtextiel
  2. Zwarte vlekken op plafonds, muren en badtextiel
  3. Vochtkringen in kamers
  4. Bladerend behang en afbladderende verf
  5. Condens op ramen en muren
  6. Witte en harige aanslag op muren, plafonds, textiel en meubilair

Let op een muffe lucht

Ruik je een muffe lucht in één van je kamers of heb je het idee dat iemand een bloem of een plant in de kamer heeft gepot? Dan is de kans groot dat een schimmel de boosdoener is. Ga in deze kamers dan ook op zoek naar zwarte spikkels, donkere vlekken of een witte, harige aanslag. Een schimmel is dus niet alleen te zien, maar ook te ruiken!

Schimmels verwijderen

Schimmels kun je gelukkig vrij eenvoudig verwijderen. In het beginstadium heb je voldoende aan een emmertje heet water met wat soda om de schimmels te verwijderen of je koopt bij een bouwmarkt of een supermarkt een professionele schimmelreiniger. Let er wel op dat je schoonmaakhandschoenen gebruikt om met de klus bezig te gaan of in het geval als je met een schimmelreiniger werkt kan een mondmaskertje ook geen kwaad. De chemicaliën die vaak in schimmelreinigers aanwezig zijn, zijn immers ook niet heel goed voor de gezondheid.

Wanneer schimmels al in een vergevorderd stadium zijn helpt een heet watertje met wat soda niet meer. Vaak heb je de hulp en expertise van een professioneel bedrijf nodig die flink aan de bak gaan om schimmels deskundig te verwijderen. De tip is dan ook om direct te schakelen als je schimmels hebt ontdekt. Dat voorkomt enerzijds dat je een bedrijf moet inhuren en anderzijds loop je ook minder risico op milde tot ernstige gezondheidsklachten.

Schimmels voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en gelukkig kun je veel doen om te voorkomen dat schimmels een kans krijgen om zich te vermeerderen. Ventileren is de sleutel tot succes, want door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten kan de luchtvochtigheid dalen en de condens kan verdwijnen. Ook de schimmelsporen in de lucht verdwijnen wanneer je regelmatig lucht. Andere tips zijn om een natte badkamer te drogen als je klaar bent met badderen en om de luchtvochtigheid in je woning op niveau te houden.

Door de aanschaf van een hygrometer kun je de luchtvochtigheid in je woning meten. Bij een te hoge waarde kun je een luchtontvochtiger of vochtvreters plaatsen om de luchtvochtigheid weer op het juiste niveau te krijgen. Een luchtreiniger die schimmelsporen kan aanpakken en ook de luchtvochtigheid kan aanpassen is ook zeker de overweging waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here