De huizenmarkt in Nederland is flink in beweging. Na jarenlange stijging van de huizenprijzen zijn die sinds halverwege 2022 aan het dalen. Die daling was al voorspeld, want sinds eind 2021 liep de hypotheekrente ineens fors op. Daardoor kunnen kopers minder geld lenen. Zodoende kan er dus ook minder worden geboden voor een huis. Overbieden op de vraagprijs komt daardoor steeds minder vaak voor. Maar is het dan nu hét moment om een huis te kopen? Of toch nog maar even wachten?
De prijzen zullen verder dalen
Experts van grote banken verwachten dat de huizenprijzen nog verder zullen dalen. Sommige banken voorspellen een daling met 10% in 2023. Voor huizenbezitters is dat niet zo’n grote ramp. Zij zagen de waarde van hun woning de afgelopen jaren fors oplopen en hebben dus flinke overwaarde. De kans dat er veel huizen ‘onder water’ komen te staan is daardoor klein. Alleen als je heel recent een huis hebt gekocht en dat binnenkort weer van de hand wilt doen is de kans groot dat je verlies lijdt. Alle soorten huizen worden goedkoper, zowel appartementen als eengezinswoningen. De enige categorie die nog niet hard in prijs daalt zijn nieuwbouwwoningen.
Waarom blijven nieuwbouwwoningen wel duur?
De prijs voor een nieuw huis daalt niet omdat de projectontwikkelaar te maken heeft met hoge kosten voor zowel materialen als personeelskosten. Als het huis minder opbrengt dan komt een projectontwikkelaar niet uit de kosten en wordt er dus geen winst gemaakt. Het komt daarom al voor dat nieuwbouwprojecten worden gecanceld omdat er in de ‘voorverkoop’ te winning woningen zijn verkocht. Over het algemeen moet een derde tot de helft van de huizen verkocht zijn voordat er met de bouw wordt gestart. De stagnerende verkoop van nieuwbouw zal dan ook gevolgen hebben voor het aantal nieuw te bouwen huizen in Nederland. De regering mikt op zo’n 100.000 woningen per jaar tot 2030. Deskundigen voorspellen nu al dat die ambitie niet wordt gehaald.
Meer keuze op de huizenmarkt
Het afkoelen van de huizenmarkt heeft nog een positieve kant voor mensen die nu op zoek zijn naar een koophuis. Ze hebben meer te kiezen. De tijd dat een huis al verkocht was voordat er een Te Koop bord in de tuin stond is op steeds meer plekken verleden tijd. Je kunt rustig en afspraak maken voor een bezichtiging. De kans dat er die dag nog 20 geïnteresseerden komen kijken is klein. Het hangt er natuurlijk wel vanaf om wat voor huis het gaat en op welke locatie. Sommige steden zijn nog steeds gewild. Een betaalbaar huis vinden in hartje Amsterdam blijft een uitdaging.
De ‘jubelton’ verdwijnt
De regering heeft besloten dat ouders vanaf 2023 hun kinderen geen ‘jubelton’ meer mogen schenken voor de aankoop van een woning. Die leidde namelijk tot nog hogere huizenprijzen en ongelijkheid op de woningmarkt. Wel is er een nieuwe regeling voor starters: zij betalen namelijk geen overdrachtsbelasting. Ben je jonger dan 35 jaar en koop je je eerste woning, dan kom je voor deze vijstelling in aanmerking. Het is wel zo dat dit alleen geldt als het huis niet duurder is dan 400.000 euro.